pexels-photo-951236

Blogi: Myynnin ja markkinoinnin muutos, sisällöntuotanto, sisältö, sisältömarkkinointi, strateginen sisältö, tuloksellisuus, Mittarointi, ROI, sisältöstrategia

Strateginen sisältö on arvokasta – ei kallista! 3 vinkkiä, kuinka vakuuttaa myyntijohtaja sisältömarkkinoinnista

Suvi Johansson
Customer centric business is my passion
20.2.2019

”Hei, kirjoita jotain meidän blogiin tästä tänään!”

”Tästä tuotteesta pitää olla joku opas!”

”Miten yhden videon tekeminen voi maksaa noin paljon?”

 

Olet varmasti kuullut näitä kommentteja ennenkin? Sisältöähän voi tuottaa kuka vaan, vai mitä? No me kumpikin tiedämme sen, että hyvä, kestävä sisältö on kannattava investointi, joka vaatii aikaa ja resursseja. Vaikkapa yksittäisen blogitekstin kirjoittamiseen voi hyvin varata vähintään 1,5 – 2 päivää, jos sisältö tehdään hyvin, strategisen sisältömarkkinoinnin keinoin. Se kuitenkin tuottaa yritykselle pitkäjänteisesti.

 

Sisäisen myyntityön vinkki 1: Näin argumentoit, miksi strategisen sisällön tuottaminen maksaa

Strateginen sisältö ei ole kallista vaan arvokasta. Väärin kohdennettu ”tavallinen sisältö” voi olla kallista, koska se valuu hukkaan. Kun sisältö on strategista – se on osuvampaa sekä liiketoiminnalle että asiakkaalle. Hyvin suunniteltu sisältö vaikuttaa syvästi ja tuottaa parhaimmillaan tulosta vuosien ajan!

 

Mitä eroa on strategisella ja ”tavallisella” sisällöllä?

Tavallisen ja sitten tavoitteisiin ja asiakkaan arvoon sidotun sisällön, jota kutsun tässä strategiseksi sisällöksi, välillä on ero. Tavallinen sisältö kuvailee ilmiötä yleisellä tasolla, kun taas strateginen sisältö keskittyy kohderyhmän kokemaan hyötyyn. Tavallinen sisältö kertoo asiaa näkökulmasta, johon mahdollisimman moni voi samaistua. Strateginen sisältö etsii kohderyhmää puhuttelevan kulman ja sukeltaa syvemmälle.

Tavallinen sisältö selittää, miten jokin asia on tehty ja mitä siitä seurasi, kun puolestaan strateginen sisältö tuo esiin asiakkaan saamaa arvoa ja hyötyä. Strateginen sisältö perustuu aina dataan ja syvällisempään ymmärrykseen, kuten esimerkiksi asiantuntijan syvähaastatteluun. Strateginen sisältö on myös osa liiketoiminnan tavoitteiden toteuttamista, siis osa isompaa kuvaa.

Strateginen sisällöntuotanto vaatii syvällistä perehtymistä asiaan, esimerkiksi haastatteluiden kautta. Se vaatii myös ymmärrystä siitä, mitkä liiketoiminnalliset tavoitteet ovat ja miten sisällön tavoite kytkeytyy niiden toteutumiseen. Näiden lisäksi tulee miettiä, mikä sisällön arvo on asiakkaalle: onko sillä esimerkiksi toiminnallinen arvo eli säästääkö asiakas aikaa sisällön ansiosta? Vai onko sillä emotionaalista arvoa eli inspiroiko se asiakasta?

Jos sisällöillä ei ole tavoitteita, keskitytään usein laadun sijasta määrään. Kaikkeen tähän perehtymiseen ja tavoitteiden asettamiseen saattaa mennä leijonanosa työhön varatusta ajasta. Mitä vaikeampi aihe tehdä selkokieliseksi, sitä enemmän sille tulee varata aikaa. Toisaalta taas selkeän sisältöstrategian myötä saadaan sisällöntuotantoon tehokkuutta ja tasalaatuisuutta.

 

Sisäisen myyntityön vinkki 2: Näin perustelet, miksi strateginen sisältö on kannattava investointi

Strategiseen sisältöön käytettävät panostukset tuottavat tulosta siksi, että ajan kanssa ne keräävät enemmän huomiota eli yleisöä. Ajan mittaan tasainen panostus sisältöihin maksaa itsensä takaisin ja enemmänkin. Hyvin tuotettu strateginen sisältö kestää hyvin aikaa ja siten tuottaa arvoa pitkään. Kun mainontaan kohdistetut panostukset leikataan, mainonnan tuottama asiakasvirta tyrehtyy heti. Sisällöt tuottavat asiakasvirtaa niin kauan kuin ne puhuttelevat asiakkaitasi.

 

 

Vinkki numero 3: Osoita sisältömarkkinoinnin tuloksellisuus ROI:n avulla  

Julkaisemallasi sisällöllä voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin hakukoneet tai kohderyhmäsi kohtaavat ne. Koska myyntijohtajaa tai toimitusjohtajaa kiinnostaa euromääräiset tuotot panostusten taustalla, sisältöjen ROI on tärkeä laskea auki.

Ensin mittaa ja analysoi sisältöjesi kulutuksen kehittymistä. Vierailijoiden kokonaismäärä ja uniikkien vierailijoiden määrä, bounce rate ja vierailun kesto ovat hyviä mittareita havainnoimaan muutoksia sisältöjen tuloksellisuudessa. Näiden mittarien avulla voit reagoida nopeasti tilanteisiin, joissa verkkosivujen analytiikassa tapahtuu suuria muutoksia. Myös erilaisia sisältötyyppejä kannattaa vertailla tällä periaatteella. Tarttuuko kohderyhmäsi paremmin lyhyeen vai pitkään blogipostaukseen? Tuovatko trendejä käsittelevät blogipostaukset enemmän huomiota kuin muut? Herättävätkö kuvat tai tilastot kiinnostusta kohderyhmässä?

Vaikka sisältömarkkinoinnin tulosten näkymisessä meneekin aikaa, sisältömarkkinoinnin ROIta voidaan tarkastella kahdesta eri näkökulmasta.

Perinteinen kaava tarkastelee sisältömarkkinoinnin tuottoa (myynti- tai muut tulot) sisältömarkkinointiin käytettyyn investointiin nähden:

 

(Tuotto – investointi/investointi x 100)

 

Toinen kaava tarkastelee sisältömarkkinoinnin tuloksellisuutta investoinnin tuloksena syntyneisiin liideihin nähden:

 

(Liidien arvo – investointi/investointi x 100)

 

Tämän laskutavan mukaan sisältömarkkinoinnin break-even -piste on saavutettu, kun liidien arvo on yhtä suuri kuin sisältömarkkinoinnin kulut. Esimerkiksi jos liidin arvo on 50 euroa ja sisältömarkkinoinnin kulut 5000 euroa, on break-even -piste saavutettu sadan liidin kohdalla.

Vaikka liidien arvo ei vaikuta sisältömarkkinoinnin varsinaiseen tuottoon, tätä laskutapaa voidaan käyttää sisältöjen kiinnostavuuden ja niiden aktivoivan vaikutuksen arvioimisessa.

Me olemme noudattaneet näitä Differon Sisältöstrategian superpäivässäkin esiintyneen Michael Brennerin periaatteita ja olemme nähneet huikeita tuloksia asiakkaillamme. Esimerkiksi eräällä kiertotalouden asiakkaallamme otimme asiakkaan kanssa ajatusjohtajatasoisen sisältötyön haltuun ja tuotimme asiakaslähtöistä sisältöä. Sisällöt myös kohdennettiin asiakkaan ostopolun vaiheisiin. Tuloksena markkinoinnin ROI kansainvälisesti oli 7,5 kertaa suurempi.

 

Sisältömarkkinoinnin ROI kuntoon?

Jos kaipaat lisää paukkuja sisäiseen vakuuttamistyöhön, niin ota meihin yhteyttä! Autamme laskemaan sisältömarkkinoinnin ROIta.

Jutellaan lisää!

Lataa opas - 10 syytä investoida sisältöstrategiaan – opas muutoksen tielle!

Muita kirjoituksiamme markkinoinnin muutoksesta:

Blogi

B2B-sisältömarkkinoinnin trendit 2024

Uusi vuosi on alkanut ja markkinoijat miettivät kuumeisesti, mitä se tuo tullessaan. Lue lisää!

Lue lisää

Blogi Näin viet ostopolun käytäntöön – Lataa LIVEnaaritallenne

Näin viet ostopolun käytäntöön – Lataa LIVEnaaritallenne

Näin viet ostopolun käytäntöön – Lataa LIVEnaaritallenne

Lue lisää

Blogi Differo ja Myynninmaailma haluavat olla mukana tarjoamassa tukea ja valoa näille nuorille ja siitä syystä valitsimme joululahjoituskohteeksi juuri MIELI ry:n.

Valaise nuorten tulevaisuus – Myynninmaailma ja Differo tukevat tänä jouluna nuorten mielenterveyttä

Differo ja Myynninmaailma haluavat olla mukana tarjoamassa tukea ja valoa näille nuorille ja siitä syystä valitsimme joululahjoituskohteeksi juuri MIELI ry:n.

Lue lisää

Blogi

Strategisen sisältömarkkinoinnin tulevaisuus, osa 3/3: Case Wärtsilä

Markkinoinnin muutos näkyy positioissa, joita yrityksissä tällä hetkellä on. Esimerkiksi Wärtsilässä myynnin ja markkinoinnin rajapintaan rakentuu uutta osaamista ja siirrytään kohti myynnin digitaalista transformaatiota.

Lue lisää