Blogi: Myynnin ja markkinoinnin muutos, sisältöstrategia

Näin tiedät, mikä asiakastasi motivoi ostamaan

Kati Keronen
7.8.2017

Pysähdy hetkeksi miettimään, miksi teet työtäsi, miksi osallistut keskusteluun eri ryhmissä, miksi hankit juuri uuden saunatakin vaikka et oikeastaan tarvinnut sitä tai miksi hankit edellisen kerran työssäsi ulkopuolisen konsultin apua?

Koska se tuntui hyvältäKoska se tuntui vastaavan parhaiten sen hetkisiin tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Jälkeenpäin tiedät, kestikö hyvänolontunne, täyttyivätkö tarpeesi, saavutitko tavoitteesi ja avasitko kokonaan uusia mahdollisuuksia elämässäsi - vai riuduitko oston tai muun toiminnan jälkeisessä krapulassa tekemisiäsi selitellen.

Se, mikä ihmistä motivoi, on aina henkilökohtaista ja sidoksissa tilanteeseen, jossa ollaan. Urasi alkupuolella tavoittelit ja tarvitsit todennäköisesti muita asioita kun nyt. Lasten ollessa pieniä apu, jota tarvitsit oli käsin kosketeltavaa ja puklun tuoksuista, 15 vuoden kuluttua tarvitset apua teiniangstin kohtaamiseen.

Motiivien tutkimisen onkin todettu olevan erittäin haasteellista, koska ne ovat pääsääntöisesti alitajuisia, päämääräsuuntautuneita ja siten myös tilannesidonnaisia (kts. tarkemmin mm. Wikipedia). Aidot tekemisen ajurit voivatkin olla jopa sellaisia, ettei niitä oikein kehtaa aina itselleenkään tunnustaa. Emme olekaan niin faktapohjaisia järki-ihmisiä kuin ehkä haluaisimme tai ajattelemme muiden meiltä edellyttävän. Teemme päätöksiä paljon tunteella ja intuitiolla (lue esimerkiksi Esa Lehtisen hieno postaus intuition merkityksestä päätöksenteossa liike-elämässä).

Asiakkaidesi aitoja ostomotiiveja et todennäköisesti juuri tästä syystä saa irti kysymällä heiltä suoraan miksi ostit juuri meiltä. Tai kysymällä tätä samaa kysymystä myyjältä.

[clickToTweet tweet="Ostomotiivien tunnistamiseksi pitää ymmärtää asiakkaan tilanne, tavoite, tunne ja fakta." quote="Ostomotiivien tunnistamiseksi pitää ymmärtää asiakkaan tilanne, tavoite, tunne ja fakta."]

Näin tunnistat ostomotiivit

Ostomotiivien tunnistaminen on jo paljon lähempänä kun kysyt asiakkailtasi:

  1. Mihin ongelmaan lähdit alunperin hakemaan ratkaisua?
  2. Mikä oli mielestäsi tärkein hyöty, jonka yhteistyöstä kanssamme sait?
  3. Mitä tämä tärkeimpänä pitämäsi hyöty merkitsee arjessasi?

Näiden kysymysten avulla saat selville arvokkaita tiedonmurusia. Asiakas sanoittaa sinulle sekä tilanteen, tavoitteentunteen että faktan.

Vaikuttavan viestin luomiseen tarvitset nämä kaikki.

Lisää luettavaa aiheesta

Kiinnostuitko siitä, miten voit hyödyntää asiakkaidesi motiivien tunnistamista osana entistä asiakaslähtöisempää ja tuloksellisempaa markkinointia?

24.9.2017 julkaistussa kirjassamme tarjoilemme rautaisannoksen aiheesta. Siirry ostoksille >>

 

Muita kirjoituksiamme markkinoinnin muutoksesta:

Blogi Karoliina Haikonen

Superpäivä: Voiko markkinoinnin ja myynnin muutos mennä pieleen, jos asiakas on keskiössä?

Superpäivässä Kaleva Median sisältömarkkinoinnin liiketoimintajohtaja Karoliina Haikonen puhuu markkinoinnista muutosjohtajana.

Lue lisää

Blogi kirsti-llaasio-vaaka-otsikko-1

Superpäivä tulee: 5 vinkkiä markkinoinnin muutosjohtajalle  HappyOrNot Ltd / Kirsti Laasio

Suomalainen asiakas- ja työpäiväkokemusta mittaava HappyOrNot kasvaa hurjaa vauhtia ja toiminnan kansainvälisyys laajenee kaiken aikaa. Yhtiön asiakaskokemuksesta vastaava Kirsti Laasio on ollut yhtiössä yli viiden vuoden ajan näkemässä ja tekemässä kasvua.

Lue lisää

Blogi sima-panostukset-nyt

Miten yritykset budjetoivat sisältömarkkinointiin? Katso kyselymme tulokset.

Kysyimme sisältömarkkinonnin budjetointi -webinaarin osallistujilta, miten he omaa sisältömarkkinointibudjettia rakentavat nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää

Blogi success-4281481_1280

Asiakaslähtöisen myynnin ja markkinoinnin etulinjassa organisoidutaan uudelleen

Asiakaslähtöinen myynti ja markkinointi yhdistävät voimansa tavoitteenaan tunnistaa asiakkaan ostokäyttäytyminen ja tukea asiakkaan matkaa.

Lue lisää