mira_oiva

Blogi: sisällöntuotanto

Eri sisältölajit, osa 2: koukuttava opas

Mira Oiva

Mira Oiva
Innovatiivinen ja pirskahteleva markkinoinnin fasilitaattori, joka rakastaa tarinankerrontaa ja modernia, strategista markkinointia.
17.7.2017

Erilaisista ladattavista oppaista on tullut kiinnostava sisältömarkkinoinnin muoto, joka palvelee niin yritystä kuin sen asiakastakin – jos opas on tuotettu oikein. Asiakasta koukuttava opas tuo asiakkaalleen aitoa arvoa ja vastaa kysymyksiin, joita asiakas ei välttämättä edes osannut kysyä. Parhaimmillaan se auttaa asiakasta valitsemaan juuri sinut kilpailijoiden joukosta, koska tarjoaa juuri asiakkaan toivomaa tietoa. Oppaan julkaisijalle se tarjoaa ymmärrystä asiakkaiden kiinnostuksen kohteista ja tilanteesta.

Kuten kaikella sisältömarkkinoinnilla, myös oppaalla on oltava tavoite. Tavoitteella en tarkoita ainoastaan sitä, että sillä generoidaan hurjasti liidejä, vaan sillä on oltava jonkinlainen liiketoiminnallinen tavoite. Oppaan kuuluu olla sekä sinun että asiakkaasi liiketoimintaa tukeva. Tämä tuntuu unohtuvan liidigeneroinnin huumassa ja oppaat ovat helposti turhan ylimalkaisia ja esitemäisiä. Tämä jättää lukijan miettimään oppaan lukemisen jälkeenkin, mitä hänen nyt tulisi tehdä. Pahimmillaan huonosti kirjoitettu opas toimii itseään vastaan: sen ladannut henkilö laittaa yrityksen markkinointikieltoon.

[clickToTweet tweet="Hyvä opas antaa näkemyksellisen kokonaiskuvan, tarjoten konkreettista apua kohderyhmälleen." quote="”Hyvä opas antaa näkemyksellisen kokonaiskuvan, tarjoten konkreettista apua kohderyhmälleen.”"]

Hyvä opas vastaa kohderyhmän kysymyksiin

Määrittele, kenelle opasta ollaan tekemässä ja missä ostoprosessin vaiheessa oletat, että oppaan lukijakunta olisi: ovatko he täysin tietämättömiä upeasta ratkaisustanne tai mindsetistänne, joka tekee palveluistanne erityislaatuisen? Vai onko hän jo tekemässä vertailua ja valmiimpi tekemään ostopäätöksen? Minkälaisessa tilanteessa opasta tullaan lukemaan? Kohdenna jo oppaan otsikko suoraan kohderyhmälle: ”Palkka-asiantuntija, oletko miettinyt…?” tai ”Myyntijohtaja, mietitkö miten saisit lisää vetoa myyntiisi”?

Vastaa oppaalla yleisesti kysyttyyn kysymykseen, jonka voisit kuvitella esimerkiksi asiakkaasi kirjoittavan hakukoneen hakukenttään. Älä vain esittele omaa ratkaisuasi, vaan kerro, miten autat tai olet auttanut asiakasta. Esimerkiksi asiakas voi kirjoittaa ”Miten valitsen palkkaohjelmiston” tai ”Miten perustan verkkokaupan?” Vastaamalla asiakkaan kysymykseen oppaasi on heille arvokas. Opas ei ole tuotemanuaali, jonka rivien välistä asiakas joutuu itse arvaamaan vastaukset kysymyksiinsä.

[clickToTweet tweet="'Ladattava opas ei ole tuotemanuaali, vaan asiakasta aidosti eteenpäin auttava sisältö.'" quote="”Ladattava opas ei ole tuotemanuaali, vaan asiakasta aidosti eteenpäin auttava sisältö.”"]

 

Oppaan on oltava kiinnostava ja vakuuttava

Hyödynnä oppaassa alan asiantuntijoita, vaikka omia asiakkaitasi. Asiantuntijoiden ei ole aina pakko olla omasta organisaatiostasi. Haastattele heitä, nosta heidän sitaattinsa keskiöön ja vakuuta heidän avullaan. Oppaan ei ole tarkoitus olla ainoastaan lattea toteamus, vaan täynnä kantaaottavia mielipiteitä ja kokemuksia, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään mistä on kyse ja samaistumaan näihin asiantuntijoihin.

Kiinnitä huomiota monipuoliseen ja kiinnostavaan rakenteeseen. Oppaan sävyn tulee säilyä samanlaisena ja pysyä kaukana mainosmaisuudesta, mutta siitä huolimatta voit lisätä kiinnostavuutta lisäämällä joukkoon pelkän tekstin lisäksi sitaatteja, case-esimerkkejä, vertailutaulukoita ja vinkkilistoja. Sisällysluettelo on tärkeä osa opasta: se auttaa heti hahmottamaan miten hyvän kokonaisuuden olet asiakkaalle luonut.

Muista miettiä tarkkaan myös oppaan jakelu, eli sen ”markkinointi”, jolla saat kohderyhmän kiinnostumaan tuotoksestasi. Pohjusta oppaan latausta blogiteksteillä ja oppaan kuvauksella riittävästi. Yhteen oppaaseen voi ohjata useammasta erilaisesta blogista, jotka lukijat kiinnostuneina lukevat ennen oppaan lataamista. Liidien generointi on loistava tapa saada asiakas kiinnittymään polullesi, mutta älä kysy yhteystietoja liian aikaisin – todennäköisesti saat turhia osumia ja asiakkaan turhautumaan.

Hyvä opas sisältää…

 • Tärppejä ja konkreettisia vinkkejä
 • Havainnollistavia infograafeja ja erottuvaa kuvitusta, jolla on merkitys kontekstissa
 • Syväluotaavia mielipiteitä ja asiantuntijoiden todistavia sitaatteja
 • Esimerkkejä, johon lukijan on helppo samaistua
 • Helppoja lausahduksia, jotka lukija voi haluta jakaa eteenpäin oivalluksenaan
 • Ohjauksen eteenpäin: mitä pitäisi tehdä oppaan lukemisen jälkeen?

Haluatko oppia lisää koukuttavasta sisällöntuotannosta?

Tässä kirjoitussarjassa annamme eväitä hyvien sisältöjen kirjoittamiseen.

 • Blogi
 • Opas (tämä kirjoitus :))
 • Referenssitarina (tulossa)
 • Video (tulossa)
 • Infograafi (tulossa)

Mikäli haluat tiedon kun uusi kirjoitus julkaistaan, niin tilaa meidän uutiskirje.

Toteuta liidejä keräävä opas avullamme

Haluaisitko aktivoida verkkosivustosi kävijöitä ja kerätä liidejä vaikuttavan oppaan avulla, mutta tiimilläsi ei ole aikaa sisältöjen tuottamiseen? Anna meidän auttaa - toimitamme jopa viikossa oppaan, joka toimii kävijöitä aktivoivana sisältönä verkkosivustollanne. Toteuta opas, kerää liidit ja myy!

Ota meihin yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta tai ota yhteyttä suoraan minuun - löydät yhteystiedot kirjoituksen lopusta.

[hubspotform portal_id="2604934" form_id="d507a337-33c8-4877-b077-8688c3ab3fc9" css=""]

Muita kirjoituksiamme markkinoinnin muutoksesta:

Blogi blogikuva-rekry

Rekry: Sisältöstrategi

Liiketoimintamme kasvaessa haemme nyt tiimiimme mukaan Sisältöstrategia. Haku on auki 30.11.19 saakka, mutta rekrytoimme heti oikean henkilön löydyttyä. Hae pian!

Lue lisää

Blogi Sami_Honkonen

Superpäivä: Miten responsiivinen organisaatio rakennetaan myynti ja markkinointi edellä?

Responsiivinen organisaatio rakennetaan myynti ja markkinointi edellä.

Lue lisää

Blogi karoliina_haikonen-9647

Superpäivä: Voiko markkinoinnin ja myynnin muutos mennä pieleen, jos asiakas on keskiössä?

Superpäivässä Kaleva Median sisältömarkkinoinnin liiketoimintajohtaja Karoliina Haikonen puhuu markkinoinnista muutosjohtajana.

Lue lisää

Blogi kirsti-llaasio-vaaka-otsikko-1

Superpäivä tulee: 5 vinkkiä markkinoinnin muutosjohtajalle  HappyOrNot Ltd / Kirsti Laasio

Suomalainen asiakas- ja työpäiväkokemusta mittaava HappyOrNot kasvaa hurjaa vauhtia ja toiminnan kansainvälisyys laajenee kaiken aikaa. Yhtiön asiakaskokemuksesta vastaava Kirsti Laasio on ollut yhtiössä yli viiden vuoden ajan näkemässä ja tekemässä kasvua.

Lue lisää